Friday, December 28, 2012

final exam

december nak berakhir dah , then tahun baru and oh no , exam pon dah dekat , my first paper on 5th , 11th and 19th January and then merdeka untuk sem ni la :D 

and now yang penting apa yang belajar selama 1 sem ! ini lah masanya nak curahkan balik :) and macam biasa saya akan gunakan 8 tips yang saya sentiasa guna dari dulu sampai sekarang ! 


1. beribadatlah


2. berkata relaxlah 


3.bertenanglah 


4.bercakap dengan seseorang 


5.berurut 


6.berehat dan mendengar muzik 


7. beriadah dan makan makanan yang sedap 



8.berfikiran positive 




good luck Hayat Haniza Malek . doa usaha ikhtiar and tawakal :) 

Tuesday, December 25, 2012

precious






A- there is a reason God limits our days.



B - why?



A - to make each one precious.
















p/s people come and go but not the memories

keep moving everyone 







Friday, December 21, 2012

Sang Pemimpi - Andrea Hirata



Ajaibnya sang waktu, masa lalu yang menyakitkan lambat laun bisa menjelma menjadi nostalgia romantik yang tak ingin dilupakan




last night sepatutnya saya kena hafal skrip mandarin , tapi boleh pula saya layan movie Sang Pemimpi dekat youtube , sebenarnya saya pernah tengok sikit cerita ni , tapi dalam 2 minit macam tu , saya terus off , and tiba tiba malam tadi  terclik and tengok sampai habis ! 

movie ni base on Novel Sang Pemimpi and sambungan dari Laskar Pelangi by Andrea Hirata ! such a good movie ! seriously , indeed , good moral story , good motivation and all the positive things ! 

jalan cerita yang best , pemandangan yang cantik walaupun hanya pulau kecil , pelakon yang hebat walaupun tak dikenali ramai , slang Indonesia yang seronok didengar , OST yang best and I give full stars for this movie and this novel 

saya susah untuk menangis kalau tengok movie , tapi kalau ada movie yang melibatkan family , persahabatan , orang tua and yang lain lain saya akan nangis ! ada satu scene ketika Ikal kecewakan ayah dia dengan keputusan yang teruk ketika peperiksaan , seriously saya nangis :'( 

sorry , I'm not a good person yang boleh nak review pasal movie and novel ni , tapi seriously saya suggestkan tengok la movie and baca la novel ni :) 

lepas je habis tengok movie ni dekat youtube, saya terus download ebook dia ! bila tengok movie nangis , baca ebook dia lagi la saya nangis , each words dalam novel tu , memang menusuk hati ! ebook dia dalam Bahasa Indonesia , bolehlah belajar perkataan baru :) 

guys , saya confirm kamu akan menyukai Arai and Ikal :) 


gambar dari Instgram saya :) 






Kalau tak ada mimpi dan harapan , orang macam kita akan mati - Arai 







p/s saya baru balik dari tengok The Hobbits ! 5/5 I give for this movie too :) 

Wednesday, December 19, 2012

#MyFirstLoveStory

last week , me and Ain just play around with the hashtag on twitter #MyFirstLoveStory  , and suddenly terasa nak update blog pasal ni :p 


yes ! i'm starting the relationship when I legal 18 years old ! dulu dari primary school until secondary school saya sekolah semua perempuan :)  so tak kan ada la lovey dovey with boys, eventhough ada student dari High School Batu Pahat (HSBP )  ! and saya bersekolah Temenggung Ibrahim Girl School ( TIGS ) basically akan ada student TIGS yang couple dengan student HSBP , itu memang trend , and poyonya tak kan couple dengan budak sekolah lain , sebab macam tak setaraf :p LOL , 

okay let continue #MyFirstLoveStory ! actually I met him masa kena attend National Service kat Melaka, 
both of us same company Charlie , saya orang Batu Pahat , dia orang pontian :p so dua dua Johor , senang la nak berborak , he nice , good looking , comel and tinggi tapi lagi putih dari saya :p 

actually mula mula baik pon sebab , kitaorang guna nickname Han , bila kawan kawan panggil Han , dua dua akan pandang , padahal sometimes ada kawan nak panggil saya , sometimes ada kawan nak panggil dia :p 

and start dari situ , kawan kawan secompany mula la usik usik , oleh kerana dia memang comel , saya okay je ! wooooo , gua memang gatal :p 

so bila dah selalu bersama , start la couple :p senang je kan ? 3 bulan asyik tengok muka yang sama , makan bersama , kena denda bersama , main bersama , kalau tak boleh suka tipulah :p LOL 

and selama 3 bulan tu saya selalu la dengan dia , main message , call , makan and everything buat dengan dia kat dalam kem , kalau dulu weekdays hantar handphone kat warden , now dah pandai jaga handphone sendiri , and bila weekend parents datang melawat and bawak makanan , kitaorang akan spent time bersama sama , konon konon masa tu dah start kenal parents masing masing , gila poyo ! padahal baru sebulan lebih kenal ! tapi best la , sebab ada yang kita akan spent time masa bersama sama :) 

bila dah habis National Service and masing masing dapat result SPM , baru la boleh start dating secara legal , dia ambik saya kat rumah and pergi tengok wayang , datang dari Pontian tu ! woooooo 

relationship saya dengan dia bertahan sampai saya sambung belajar diploma kat UiTM Arau and dia sambung dekat  Pusat Asasi Sains Universiti Malaya , long distance relationship mana boleh tahan , so kitaorang pon break off la secara baik :) saya pon ada boyfriend baru masa kat Arau and rasanya dia sure ada girlfriend baru masa kat PASUM  and bila dia fly ke U.K lagi susah nak contact ,  dulu saya keep in touch guna friendster and ym je , bila friendster and ym  pon dah tak active , terus la lost contact sampai sekarang ! rasanya dia dah balik Malaysia dah and dah bekerja as a Dentist :) 


last saya jumpa dia bila cuti mid term saya balik Johor and before dia fly , he gave me a pair of tortoise as my birthday present ! dia datang rumah , then dia hantar kat station bus , then terus tak jumpa sampai sekarang ! 

and now saya tak tahu nak cari dia kat mana , dia pon tak tahu nak cari saya kat mana , since saya dah pindah rumah tukar no phone , ym tak active , friendster dah tak ada  and saya pon tak pernah pergi rumah dia , and semua pasal dia pon dah tak tahu 
 so satu hari nanti kalau ada rezeki boleh la jumpa Ahmad Farhan B Sidek ! 





p/s ingat nak upload gambar dengan dia masa kat National Service , tapi memandangkan muka comot and gelap sangat ketika itu , niat itu dibatalkan ! serious masa kat National Service , muka gelap serupa anak india , 

Tuesday, December 11, 2012

me

when I need something will make me happy , I just think about myself , music , books and travelling ! 

its sound selfish , but I really know that I'm a selfish person , people come and people go , its only you know how to make yourself better , no one else , its you ! that's why , when I need something will make me happy. I just think about all the above :) 


actually , my ambition when I'm primary school  is I want to leave from my usual place , I don't have any specific ambition like doctor , stewardess  , architecture or anything else! I just want to be myself , doing everything I like or love , it will be a musician , writer or a teacher same as like my dad ! 

actually I really want to migrate outside without anyone knowing it even my parents , but I really know , I can't get the bless from them ! LOL 

I think I wanna migrate at Australia or maybe Greece, oh no Italy sound cool and for sure New York will be nice too ! and unfortunately I'm still studying ! pity me :( 

I don't care about the country , as long as I can be alone by myself without anyone know or recognize me , I'm okay , sometimes Brunei or Philippine sounds awesome too , or maybe I'll work at pedalaman Sarawak or pedalaman Sabah ! wow oh wow ! :D  

oh no ! keep on dreaming Hayat Haniza Malek ! 


but from now on I still need my family and my bestfriend ! Yeah , they always beside me when my life miserable , happy , upside down and bla bla bla bla bla bla 



and tomorrow will be 12 12 12 , last beautiful number ! but I'm still love this number 2011 2011 :) 







love, 
hayathanizamalek 





Sunday, December 9, 2012

Diana Rikasari

its been a while , I don't write any entry on my blog , I have a lot of thing to tell you guys , but seriously I don't have any time or I'm so lazy , recently my activities I just tweet or instagram , LOL 


actually last friday I met my favourite fashion blogger from Indonesia , Diana Rikasari  , I really adore her , I read her blog since 2009 ! she really adorable , cute , nice and lovely ! my heart beat so fast when I'm talked to  her and asking about their up's ! 

sometimes I got my fashion sense from her , she unique and know how to mix and match all the clothes , from head to toe :) 

yes , Malaysian had a lot of fashion blogger, don't know why I'm not interested with them 
:( sorry 
for me , fashion is about how you express yourself , just be yourself , do not follow the trend or whatsoever called fashion hectic 



Me with Diana Rikasari at OBB 






p/s I had an awesome November for this year :') 



Thursday, November 29, 2012

urbanscape 2012

every year  saya akan pergi urbanscape ! annual activity saya dengan alun since 2009 , kami berdua pergi bukan sebab kami berdua urban or tak , because both of us love art , music and fashion , thats all :)


sometimes tak tahu kenapa orang nak judge orang lain dengan apa activity yang dia lakukan and music yang dia dengar , hurmmmm , entahlah ,everyone have their own perspective including me too :)

okaylah this year urbanscape buat 2hari , and this festival totally awesome ! same like last 4 years !

saya menghabiskan masa almost seharian disini bersama alun and kerol . serious tak rasa letih langsung even saya berpuasa pada hari tersebut ! and before tu pukul 9.00 a.m saya dah pergi Faculty as usual untuk studio and tengah hari lari kejap pergi Ikea dengan rakan rakan diploma Arau :p 



and sila lihat gambar sampai muntah :D , actually banyak lagi gambar and sorry sangat sebab ambik gambar guna tab je and don't expect quality gambar yang elok and sorry again gambar tak tersusun ikut hari sebab update blog guna tab je , so tak ada masa nak susun susun gambar ! LOL 

and THANK YOU Syasya , Arloon , Kerol , Ikhwan , Iqbal and Narmi ! I had a great time with you guys ! 


and one more thing Sigur Ros totally awesome ! seriously ! macam mana dia perform live on that day sama seperti dengar CD , oh damn ! he voice totally good ! i'm in love with his voice and his song ! even satu apa pon tak faham apa yang words keluar dari mulut dia ! oh no ! I just love the  band like seriously ? saya memang minat Sigur Ros dari dulu ! and bila Sigur Ros perform my favourite song olsen olsen , rasa macam tak percaya , dengar Olsen Olsen live okay ! saya siap jerit kat Iqbal , hey they perform my favourite song! and saya suruh Ikhwan recordkan lagu tu ! 

and Yuna pon as usual best ! masa Urbanscape 2009 dia best sama juga Urbanscape 2012 ! no more words to Yuna , she is Yuna and she's awesome :) 




on this time saya tengah buat peace ketika Sigur Ros tengah perform ! 

me Iqbal and Ikhwan :) 




first day Urbanscape ! 


second day Urbanscape !

above - I want to blame  Sigur Ros 
below - I want to blame Yuna 



me and Arloon Anuar 



the ticket 





to me love is MYSELF 



she is YUNA baby ! 



us 



me and Imran 



firework baby :) 



me , Iqbal and firework 



Sigur Ros baby ! 



this is what I got at Urbanscape 



before and after Urbanscape 




my wishlist for birthday most accomplish ! alhamdulillah :) 

Saturday, November 24, 2012

#maaf 2


saya tak tahu berapa kali sudah saya buat entry sebegini , sebab saya takut saya tak sempat minta maaf dengan semua orang apa semua kesalahan saya , especially dengan family , friends and everyone else ! senang kata dengan semua orang la , 

entahlah , semakin hari semakin rasa banyak dosa , saya sendiri tak tahu ajal saya sampai bila :'( 
everytime solat , setiap kali sujud yang terakhir saya akan minta ampun untuk diri sendiri , untuk family dan kawan kawan , baca fatihah untuk diri sendiri , nanti kalau tak ada , siapa nak sedekahkan alfatihah untuk saya , kalau ada pon family and kawan kawan yang masih ingat :( 
dengan perangai yang kadang kadang , entahlah , ada ke orang yang nak ingatkan untuk kita 

saya masih lagi banyak kekurangan dalam diri , masih lagi mahu belajar , masih lagi mahu perbetulkan kesilapan yang lama lama , Allah je tahu apa perasaan macam ni , terasa kerdil sungguh diri ini dihadapaNYA :( 

saya orangnya bukanlah baik sangat , ada sifat sifat mazmumah dalam diri , 


saya minta maaf sangat sangat and saya juga mahu memaafkan orang lain , tapi kadang kadang ada orang yang menyakitkan hati , saya terasa tak nak maafkan , tapi siapalah saya untuk tidah memaafkan orang lain, bak kata orang , nabi pon maafkan umat , apatah lagi kita yang umat Nabi Muhammad , hanya insan kerdil disisiNYA :'( 

Ya Allah , ampunkanlah dosa dosa ku , dosa dosa ibu bapaku , ahli keluargaku , kawan kawanku dan semua hambamu , Ya Allah, aku memohon kepadamu :'( 



love 
hanizamalek 

Wednesday, November 21, 2012

#HappyBirthdayToMe 4



YAY 

 twenty eleven twenty twelve 

alhamdulillah I'm officially 25 years old right now :) thank you Ya Allah give me a great life until now and mostly thank family especially my dad , both of my mum , my siblings and my cousin ! I love you until my last breath ! seriously , no one can replace you in my heart ! 


and thank you to my bestfriend forever who still with me when I'm happy or not ! I love you guys till eternity ! 

by the way I had a great day on my birthday and I'll share at another entry ! teheeee :D 







love you xoxo 
hayathanizamalek 

Thursday, November 15, 2012

Singapore

a day trip at Singapore with my bestfriend Wanee and Fadzli Zakaria , unplanned trip ! I had a great day at Singapore with both of them ! teheee , thank you guys for accompanying me , you guys such a great friends ! even though both of you had a bad day and feeling unwell ! 

this is my first time going to Singapore using public transport ! seriously I don't know how to using it, and thank  god I had awesome friends Wanee, and she handled it everything from bus , MRT and so on ! 

we met at JB Central around 10a.m , check passport at immigration , then take a bus only RM1 and heading to Keranji Station ! we decided to explore  Marina Bay , Bugis Street and Orchard Road ! it just a day trip , do not expect more from us :) 

Seriously I love Singapore public transport , it user friendly ! and I love Singaporean style, mostly all of them have a good of fashion , and the good this is they are using all apple item , from iphone , ipad and so on ! its hard to me to look they are using blackberry or samsung ! from primary school until a worker :D ( and terasa nak sorok  my blackberry and gtab saya ketika itu ) 

okay , stop it with all the Singapore , let me share our photo :) 

camwhore everywhere ! teheeee 




us at Marina Bay shopping centre 


me and Wanee 


Wanee and Fadzli Zakaria 


me and Fadzli Zakaria 


Fadzli Zakaria at Bugis Street 


me at Orchard Road and I'm wearing pink polka dot sleeveless , Cotton On short long skirt , Cotton On slippers , bagpack , unbranded scarf 


Wanee at Marin Bay 



If you wanna see more photo on just click on my Facebook and my Instagram :D 







Wednesday, November 14, 2012

Apalah arti menunggu - Raisa



Telah lama aku bertahan
Demi cinta wujudkan sebuah harapan
Namun ku rasa cukup ku menunggu
Semua rasa tlah hilang

Sekarang aku tersadar
Cinta yang ku tunggu tak kunjung datang
Apalah arti aku menunggu
Bila kamu tak cinta lagi

Namun ku rasa cukup ku menunggu
Semua rasa tlah hilang

Sekarang aku tersadar
Cinta yang ku tunggu tak kunjung datang
Apalah arti aku menunggu
Bila kamu tak cinta lagi

Dahulu kaulah segalanya
Dahulu hanya dirimu yang ada di hatiku
Namun sekarang aku mengerti
Tak perlu ku menunggu sebuah cinta yang sama

Tuesday, November 6, 2012

Remember - Diandra Arjunaidi



I just love this song , nice melody , catchy , easy listening , good arrangement , and how come I can say no to repeat this song again and again :) 


hey , good job Diandra Arjunaidi  ! 




" he was a boy who stole my heart " 

Monday, November 5, 2012

Hello Dear

im getting mad ! im getting mad ! i really love this place ! hihihih

hello dear located at uptown damansara near at wondermilkn:)

i  bumped with my favourite blogshop stellar , bono as usual still recognise me :)  hihihih

 a lot of vendors at hello dear , mula la gua rambang mata nak shoppingn macam macam



Thursday, November 1, 2012

eh , Hello November

November ! Yay ! 

saya suka November ,  bukan kerana itu bulan kelahiran saya , tapi saya memang suka November ! :) 

okay itu je nak cakap ? bosannya -.- okay boooo to me ! 

saya masih lagi masih bercuti mid term , since Hari Raya Aidiladha , so sepanjang bercuti ni and dalam mood beraya , makan makanan sedap adalah keutamaan , Yay ! for sure di Hari Raya makan makanan raya yang banyaknya , oh heavennya and saya dah gain weight 3kg ! Yay ! 


actually entry ni akan penuh dengan gambar , sebab ada gambar pergi Stellar , pergi JPO and jalan jalan around JB :) 


me at Stellar Shah Alam 



me , Nisa Kay and Norsiah 


:) 



okay rambang mata -.- 




I'm wearing Cotton On black shirt , Old Blossom  purple short long cardigan and Mango skinny jeans 





and last sunday saya pergi Johor Premium Outlet dengan Kak Mas , saja je singgah kat sana , sebab dah lama tak pergi kan :p so jom jalan jalan :D 







jalan jalan cuci mata kat semua outlet ! serious banyak sale ! :D 



Early Birthday celebration at Starbuck ! Kak Mas belanja mocha with cream and tiramisu cake :) 


terbeli slippers , and skirt at Cotton On ! -.- 


I'm wearing Topshort tshirt , Forever 21 purple soft straight cut jeans , Ipanema slippers and Guess Collection watch 


and esoknya saya jalan jalan JB dengan  Ain and Andak saya , and the best part is Andak belanja makan kacang pool ! Yay 



kacang pool haji ! nyummy 




berselera sungguh saya makan :) 


driver bertauliah :) 




I'm wearing black tee Guess , Cotton On red skinny jeans , Charles and Keith handbag ,Ipanema slippers and Qalaqisya hairban 







done bercuti cuti , now kembali kepada kehidupan asal :) 
















Saturday, October 27, 2012

Eid Aidiladha






Selamat Hari Raya Aidiladha everyone , semoga pengorbanan kali ini lebih bermakna dari tahun sebelumnya ! Amin :) 



I'm wearing Jubah Mak buy at Mecca last March and my sister tudung