Thursday, July 12, 2012

tips travel

saya baru je balik dari Bandung and Jakarta , tapi this time bukan entry pasal trip kesana , kali ni saya nak buat entry pasal tips before travel , tak kisah la travel naik flight , bas , kereta persendirian or train.

sometime kita akan travel dengan kawan kawan or kita akan travel berdua atau mungkin juga travel dengan family or yang paling best travel seorang diri :)

1. handphone
kena pastikan handphone full of battery , sila jangan main twitter , main message or dengar lagu kat phone , you should bring your ipod or mp3 sendiri :p yelah mana nak tahu , tiba tiba ada emergency case , kena call someone or kena call polis or whatsoever even kamu travel out from your country
and kalau pergi luar negara , sila beli simcard negara tersebut , sometime kat airport dia akan bagi simcard free :p murah sikit la nak call orang lain , tak perlu roaming :)

2. passport or identity card
kalau travel luar negara , tak perlu bawak ic kita sendiri , itu agak bahaya and kalau travel dalam negara sendiri , kena la bawak  passport or ic :) itu je pengenalan kepada diri sendiri yang kita ni bukan la pendatang asing :p

3. wet tissue
wet tissue ni penting , sometimes toilet toilet ni yang ada ni tak sediakan pili air , so selalunya kat negara negara luar , so you need wet tissue kot :p heheheh , tak kan nak guna tisu kering je kot :p heheheh

4. lipbalm
tak kira la travel ketika musim panas or musim sejuk , bibir akan sentiasa kering sebab on that time kita akan kurang minum mineral water , for sure badan akan sentiasa kurang air and kita perlukan banyak tenaga untuk berjalan , so lipbalm ni akan sentiasa buat bibir kita keep lembap as usual

5. buku
kalau travel ramai ramai , boleh la borak borak tapi kalau orang sebelah tidur kat sebelah , kita tak boleh tidur , so boleh la baca buku , tak ada la bosan sangat plus dapat tambah sikit ilmu pengetahuan  untuk pembaca tegar macam saya , I always bring my favourite books everywhere

5. ubat ubatan
panadol , ubat sakit perut , salonpas mahunpun minyak kapak or tigerbalm , tu semua kita perlukan , mana la nak tahu , perut kita tak boleh nak addapt makanan pelik pelik yang first time try tu :p sometime kepala pening sangat sebab panas cahaya matahari or bau bau pelik yang ada kat sekeliling kita :)

6. toilettries
sila bawak toiletteries yang kecil kecil , syampoo , conditioner , ubat gigi , facial wash , lotion , cologne , sunblock , perfume and lain lain  yang saiz travel pack , tak perlu la nak bawak yang besar besar :p

7. chocolate / snek
sometime bila travel ni , selalu je stress disebabkan sesar or apa apa pun , so you need some chocolate untuk hilangkan stress tu , kadang kadang gak boleh lapar yang amat sangat sebab tenaga untuk bergambar and berjalan tu dah banyak guna :p  so before nak jumpa kedai makan yang berdekatan , boleh la makan chocolate yang ada untuk gain some extra energy

8. notepad /pen
bila dah travel tu , for sure la itu first time kita pergi tempat tu kan ? so kalau ada notepad , kita boleh la tulis tulis nama tempat apa yang kita pergi tu or before kita nak pergi sesuatu tempat tu :) and kita boleh tulis berapa harga taxi , tren or bas supaya tak la kena tipu :p

9. bagpack / bag tarik
kalau between dua bag ni , saya lagi prefer bagpack saya yang lagi besar dari saya dari bagasi yang macam keluar AF tu :p kalau bawak bagpack lagi mudah and lagi senang nak bawa kemana mana :)

10. sunglasses
kalau nak rasa diri hot dari orang lain ketika itu , sure la kena ada sunglasses :p

11. flatshoes and slippers
and this time you don't need high heels untuk travel , ketuk kepala kalau nak travel guna heels :p

12. baju yang bersesuaian
kalau pergi tempat yang sejuk , sila la bawak baju yang sesuai like jacket or cardigan and long pants :p

13. time
actually ini adalah benda paling penting , kita kena make sure yang waktu kita nak bergerak tu pukul berapa :) kalau ticket bus or flight pukul 8 , tak kan la nak gerak dari rumah pukul 7.50 , yang penting , kita kena keluar awal , then tak perlu la berlari lari nak kejar flight or bus


and yang lain lain macam ticket flight,bas or minyak kereta and tol  , hotel and your money budget tu tak perlukan tips travel la :p



UKUR BAJU BADAN SENDIRI

now itu je la yang boleh saya share , apa yang patut bawak kalau nak travel :p




A traveller :D

3 comments:

pink_stitchy said...

Tips yang paling x bole tahan
10. sunglasses
kalau nak rasa diri hot dari orang lain ketika itu , sure la kena ada sunglasses :p

LMAO!!! btw thanks for the tips it really helpful especially for our next trip.. so make sure you talk the talk and walk the walk..

h.a.n said...

hehehehhe :D

what do you mean talk the talk and walk the walk ?

pink_stitchy said...

I mean Kita kena buat apa yang kita cakap. Not just a talk..