Saturday, October 27, 2012

Eid Aidiladha






Selamat Hari Raya Aidiladha everyone , semoga pengorbanan kali ini lebih bermakna dari tahun sebelumnya ! Amin :) 



I'm wearing Jubah Mak buy at Mecca last March and my sister tudung 

Tuesday, October 23, 2012

Date A Girl Who Read


 Date a girl who reads. Date a girl who spends her money on books instead of clothes. She has problems with closet space because she has too many books. Date a girl who has a list of books she wants to read, who has had a library card since she was twelve.
Find a girl who reads. You’ll know that she does because she will always have an unread book in her bag.She’s the one lovingly looking over the shelves in the bookstore, the one who quietly cries out when she finds the book she wants. You see the weird chick sniffing the pages of an old book in a second hand book shop? That’s the reader. They can never resist smelling the pages, especially when they are yellow.
She’s the girl reading while waiting in that coffee shop down the street. If you take a peek at her mug, the non-dairy creamer is floating on top because she’s kind of engrossed already. Lost in a world of the author’s making. Sit down. She might give you a glare, as most girls who read do not like to be interrupted. Ask her if she likes the book.
Buy her another cup of coffee.

Let her know what you really think of Murakami. See if she got through the first chapter of Fellowship. Understand that if she says she understood James Joyce’s Ulysses she’s just saying that to sound intelligent.  Ask her if she loves Alice or she would like to be Alice.
It’s easy to date a girl who reads. Give her books for her birthday,  and for anniversaries. Give her the gift of words, in poetry, in song. Give her Neruda, Pound, Sexton, Cummings. Let her know that you understand that words are love. Understand that she knows the difference between books and reality but by god, she’s going to try to make her life a little like her favorite book. It will never be your fault if she does.
She has to give it a shot somehow.
Lie to her. If she understands syntax, she will understand your need to lie. Behind words are other things: motivation, value, nuance, dialogue. It will not be the end of the world.
Fail her. Because a girl who reads knows that failure always leads up to the climax. Because girls who understand that all things will come to end. That you can always write a sequel. That you can begin again and again and still be the hero. That life is meant to have a villain or two.
Why be frightened of everything that you are not? Girls who read understand that people, like characters, develop. 
If you find a girl who reads, keep her close. When you find her up at 2 AM clutching a book to her chest and weeping, make her a cup of tea and hold her. You may lose her for a couple of hours but she will always come back to you. She’ll talk as if the characters in the book are real, because for a while, they always are.

You will propose on a hot air balloon. Or during a rock concert. Or very casually next time she’s sick. Over Skype.
You will smile so hard you will wonder why your heart hasn’t burst and bled out all over your chest yet. You will write the story of your lives, have kids with strange names and even stranger tastes. She will introduce your children to the Cat in the Hat and Aslan, maybe in the same day. You will walk the winters of your old age together and she will recite Keats under her breath while you shake the snow off your boots.
Date a girl who reads because you deserve it. You deserve a girl who can give you the most colorful life imaginable. If you can only give her monotony, and stale hours and half-baked proposals, then you’re better off alone. If you want the world and the worlds beyond it, date a girl who reads.

Or better yet, date a girl who writes.





sit .smile and read something interesting 






Monday, October 22, 2012

Baby I'm fool - Melody Gardot


How was I to know that this was always only just a little game to you?
All the time I felt you gave your heart I thought that I would do the same for you, 
Tell the truth I think I should have seen it coming from a mile away, 
When the words you say are, 
"Baby I'm a fool who thinks it's cool to fall in love"
If I gave a thought to fascination I would know it wasn't right to care, 
Logic doesn't seem to mind that I am fascinated by the love affair, 
Still my heart would benefit from a little tenderness from time to time, but never mind, 
Cause baby I'm a fool who thinks it's cool to fall in love, 
Baby I should hold on just a moment and be sure it's not for vanity, 
Look me in the eye and tell me love is never based upon insanity, 
Even when my heart is beating hurry up the moment's fleeting, 
Kiss me now, Don't ask me how, 
Cause Baby I'm a fool who thinks it's cool to fall, 
Baby I'm a fool who thinks it's cool to fall, 
And I would never tell if you became a fool and fell in Love.









love , 
hayathanizamalek 

Monday, October 15, 2012

The Humble Chef Cafe

last friday night , saya Wanee , Ain , Ikhwan , Fadzli Zakaria and Fais , decide nak dinner kat humble chef Bukit Damansara

actually plan nak dinner kat Humble Chef ni dah lama dah , tapi masing masing busy and malas nak kesana adalah reason yang boleh di accept , tapi sebagai food hunter tegar , for sure kena cari kan :p teheeee :D LOL

before pergi yang area kedai kat Bukit Damansara tu , saya pernah pergi yang kat area Help Univercity tu , makan kat area situ , rasa awesome and cool , sebab kat bawah tu highway , rasa thrill nak bunuh diri pon ada lepas makan TROLOLOL

kedai makan kat sini best , everything harga semua below from RM5 ! can you imagine it ! makan spaggethi RM5 , yang lain lain nanti saya share gambar makanan dengan harga sekali okay :p teheee

as a food hunter yang berjaya LOL  , saya recommended this restaurant kat semua orang ! nak dating pon boleh kat sini , nak bawak family pon boleh , nak lepak chill dengan kawan kawan pon boleh :)

plus makanan dia semua sedap sedap ! seriously ! sangat sangat sedap :) do not expect more if you just pay only RM5 for one plate spaggethi ;)


ni yang saya makan , spaggethi and brownies with ice cream , nyummmy


and this one too , chicken omellete only RM2.50


bolognese spaggethi



licin gila pinggan kitaorang , a lot of foooooooooooood :D



Wanee and Fais



me and my soulmate Ain


Fadzli Zakaria and Wanee



us



actually ni gambar lama Humble Chef yang berdekatan dengan Help University



kat yang area kedai ni , saya suka interior dia , simple and nice , saya and Ain siap berangan kalau dah habis belajar , tak dapat kerja , nak buka cafe macam Humble Chef ni , easy and simple , by the way , dia just variety kan semua makanan yang ada , for example , dia jual spaggethi bolognese and carbonara , then kebab ayam , kambing and lembu , begitu juga omellete ayam , kambing and lembu , then for drink , air kotak and mineral , then dessert :)

pekerja pon 3 orang je , sebab kita order kat kaunter , order and bayar , then nanti waiter hantar :D nice kan ?

and saya sendiri pernah bercita cita nak buka cafe sendiri , teheee , tapi saya nak dalam cafe saya tu ada books and music ! baru la awesome ! yay ! :D

hopefully , cita cita saya berjaya , amin ! InsyAllah :) sebab saya tak pernah bercita cita nak kerja dengan apa yang saya belajar ni eventhough saya nak sambung master sekalipun LOL ! 


Sunday, October 14, 2012

Kuala Selangor Nature Park

last Monday , saya pergi trip ke Nature Park Kuala Selangor selama 4 hari , dari isnin sampai khamis :D

I take almost 3 hours to pack my things , Ain and Wanee bising je sepanjang saya pack baju untuk pergi trip kesana -.-

actually trip kali ni , untuk collect data for studio subject ! lecturer yang pilih Nature Park Kuala Selangor as a location :D



Q- ni muka nak pergi masuk hutan or pergi bercuti ? -.-

tak ada la jauh sangat dari Shah Alam ke Kuala Selangor , around 45 minutes sampai la , nak tidur dalam bas pon tak sempat :p


first day masuk Nature Park , gila banyak nyamuk okay , seluruh badan saya merah merah kena gigit nyamuk , serious saya allergic dengan nyamuk yang sebegitu banyak , bila cakap dengan classmate , kenapa saya je selalu kena gigit nyamuk dengan teruknya padahal saya siap pakai handsocks kot , dorang cakap nyamuk gigit budak bandar je , budak kampung nyamuk dah cam dah darah -.- gila stress statement dia macam tu -.-

dekat sana , every single things kena tahu , and banyak la experience saya dapat , saya baru tahu kalau kena tak nak kena gigit nyamuk , kena mandi air tembakau , itupon Syahmi beritahu bila saya  mengadu dekat dia , tangan and kaki dah merah merah kena gigit nyamuk , then saya and kawan kawan kena kejar dengan monyet la ! saya siap tutup mata sampai nangis nangis sebab kena kejar dengan monyet , boooooo to me -.-

actually , bukan senang nak collect data kat dalam hutan ni , every single things kita kena alert , kena buka sense yang ada dalam diri ini , seriously , trip kali ni adalah trip paling penat untuk saya , no enjoy at all , stress juga :( homesick nak balik Shah Alam je ! asyik update kat twitter rindu Shah Alam je :(

 tapi groupmate saya semua best , alhamdulillah dapat groupmate yang happy , responsible and awesome


my groupmate :D

 Kuala Selangor Nature Park




actually ada 4 trail kat Nature Park ni ,  semuanya agak mencabar , ada monyet , ada burung , ada ular , ada scorpian , ada pepatung , macam macam la , untuk pengemar alam semulajadi , memang suka tempat tempat macam ni , tapi saya more love to historical :D saya lagi suka tengok bangunan bangunan lama . hhihih , actually berdekatan dengan Nature Park ni , ada Bukit Melawati , itu best ! seronok la kalau pergi situ , tapi group saya tak dapat site kat sana :(


by the way , sehingga entry ini ditaip pon , saya masih lagi menyiapkan slide presentation , ohh banyaknya kerja :p






Sunday, October 7, 2012

Fight Club and Ikea



FIGHT CLUB the best ever psycho movie I ever watch ! call me so lame sebab baru nak tonton movie ni , padahal movie dari 1999 ! and credit to Nurul Ain sebab ajar tengok movie psycho macam ni , teheeee , sebab soulmate saya tu yang suka tengok type movie macam ni ! me ? oh no , tak berapa suka sangat and kalau boleh nak elak kan :D teheeeee , sebab malas berfikir ! LOL

and guys , you should watch it ! seriously ! recommended from me !




actually movie ni base on books , for sure kalau saya baca buku ni , mesti awesome punya ! nak cari buku ni ! kalau movie dia dah best ! buku ni mesti lagi best punya , serious , base from my experience sebagai pembaca buku tegar LOL , buku mesti lagi best dari movie :D

okay stop it for Fight Club , the best ever psycho movie I ever watch ;) 

oleh kerana hari ni Sabtu , so Nurul Ain ajak pergi The Curve , itu memang tempat favourite , seriously saya memang tak suka nak pergi area KL , jammed and ramai orang , better pergi Damansara , semua ada , kalau date dengan sesiapa pon , saya akan ajak pergi sana LOL
saje je jalan jalan , lepak Borders lama lama , and baca buku ! Mitch Albom ada buku baru , buhuuu , the time keeper , tapi buku tu hard cover , mahal :( tunggu cover biasalah baru beli , plus kalau baca buku yang hard cover ni letih , sebab saya suka baca buku sambil baring baring , penat la nak pegang buku hard cover , berat ! nanti terhempap kat muka ! teheeee :D

then kitaorang decide jalan jalan showroom ikea , hihihi , showroom ikea this time colorful , comel , tapi ikea ramai orang ! nak camwhore pon tak boleh -.-






I'm wearing Forever 21 mustard blouse , Mango skinny jeans and Charles and Keith red flat shoes





and masa lepak kat Borders , we found this quote ! tadaaaaaaaaaaaa :D 



puas gelak , puas baca buku , puas jalan , and lepak sushi king untuk early dinner :)