Friday, December 28, 2012

final exam

december nak berakhir dah , then tahun baru and oh no , exam pon dah dekat , my first paper on 5th , 11th and 19th January and then merdeka untuk sem ni la :D 

and now yang penting apa yang belajar selama 1 sem ! ini lah masanya nak curahkan balik :) and macam biasa saya akan gunakan 8 tips yang saya sentiasa guna dari dulu sampai sekarang ! 


1. beribadatlah


2. berkata relaxlah 


3.bertenanglah 


4.bercakap dengan seseorang 


5.berurut 


6.berehat dan mendengar muzik 


7. beriadah dan makan makanan yang sedap 



8.berfikiran positive 




good luck Hayat Haniza Malek . doa usaha ikhtiar and tawakal :) 

Tuesday, December 25, 2012

precious






A- there is a reason God limits our days.



B - why?



A - to make each one precious.
















p/s people come and go but not the memories

keep moving everyone 







Friday, December 21, 2012

Sang Pemimpi - Andrea Hirata



Ajaibnya sang waktu, masa lalu yang menyakitkan lambat laun bisa menjelma menjadi nostalgia romantik yang tak ingin dilupakan




last night sepatutnya saya kena hafal skrip mandarin , tapi boleh pula saya layan movie Sang Pemimpi dekat youtube , sebenarnya saya pernah tengok sikit cerita ni , tapi dalam 2 minit macam tu , saya terus off , and tiba tiba malam tadi  terclik and tengok sampai habis ! 

movie ni base on Novel Sang Pemimpi and sambungan dari Laskar Pelangi by Andrea Hirata ! such a good movie ! seriously , indeed , good moral story , good motivation and all the positive things ! 

jalan cerita yang best , pemandangan yang cantik walaupun hanya pulau kecil , pelakon yang hebat walaupun tak dikenali ramai , slang Indonesia yang seronok didengar , OST yang best and I give full stars for this movie and this novel 

saya susah untuk menangis kalau tengok movie , tapi kalau ada movie yang melibatkan family , persahabatan , orang tua and yang lain lain saya akan nangis ! ada satu scene ketika Ikal kecewakan ayah dia dengan keputusan yang teruk ketika peperiksaan , seriously saya nangis :'( 

sorry , I'm not a good person yang boleh nak review pasal movie and novel ni , tapi seriously saya suggestkan tengok la movie and baca la novel ni :) 

lepas je habis tengok movie ni dekat youtube, saya terus download ebook dia ! bila tengok movie nangis , baca ebook dia lagi la saya nangis , each words dalam novel tu , memang menusuk hati ! ebook dia dalam Bahasa Indonesia , bolehlah belajar perkataan baru :) 

guys , saya confirm kamu akan menyukai Arai and Ikal :) 


gambar dari Instgram saya :) 






Kalau tak ada mimpi dan harapan , orang macam kita akan mati - Arai 







p/s saya baru balik dari tengok The Hobbits ! 5/5 I give for this movie too :) 

Wednesday, December 19, 2012

#MyFirstLoveStory

last week , me and Ain just play around with the hashtag on twitter #MyFirstLoveStory  , and suddenly terasa nak update blog pasal ni :p 


yes ! i'm starting the relationship when I legal 18 years old ! dulu dari primary school until secondary school saya sekolah semua perempuan :)  so tak kan ada la lovey dovey with boys, eventhough ada student dari High School Batu Pahat (HSBP )  ! and saya bersekolah Temenggung Ibrahim Girl School ( TIGS ) basically akan ada student TIGS yang couple dengan student HSBP , itu memang trend , and poyonya tak kan couple dengan budak sekolah lain , sebab macam tak setaraf :p LOL , 

okay let continue #MyFirstLoveStory ! actually I met him masa kena attend National Service kat Melaka, 
both of us same company Charlie , saya orang Batu Pahat , dia orang pontian :p so dua dua Johor , senang la nak berborak , he nice , good looking , comel and tinggi tapi lagi putih dari saya :p 

actually mula mula baik pon sebab , kitaorang guna nickname Han , bila kawan kawan panggil Han , dua dua akan pandang , padahal sometimes ada kawan nak panggil saya , sometimes ada kawan nak panggil dia :p 

and start dari situ , kawan kawan secompany mula la usik usik , oleh kerana dia memang comel , saya okay je ! wooooo , gua memang gatal :p 

so bila dah selalu bersama , start la couple :p senang je kan ? 3 bulan asyik tengok muka yang sama , makan bersama , kena denda bersama , main bersama , kalau tak boleh suka tipulah :p LOL 

and selama 3 bulan tu saya selalu la dengan dia , main message , call , makan and everything buat dengan dia kat dalam kem , kalau dulu weekdays hantar handphone kat warden , now dah pandai jaga handphone sendiri , and bila weekend parents datang melawat and bawak makanan , kitaorang akan spent time bersama sama , konon konon masa tu dah start kenal parents masing masing , gila poyo ! padahal baru sebulan lebih kenal ! tapi best la , sebab ada yang kita akan spent time masa bersama sama :) 

bila dah habis National Service and masing masing dapat result SPM , baru la boleh start dating secara legal , dia ambik saya kat rumah and pergi tengok wayang , datang dari Pontian tu ! woooooo 

relationship saya dengan dia bertahan sampai saya sambung belajar diploma kat UiTM Arau and dia sambung dekat  Pusat Asasi Sains Universiti Malaya , long distance relationship mana boleh tahan , so kitaorang pon break off la secara baik :) saya pon ada boyfriend baru masa kat Arau and rasanya dia sure ada girlfriend baru masa kat PASUM  and bila dia fly ke U.K lagi susah nak contact ,  dulu saya keep in touch guna friendster and ym je , bila friendster and ym  pon dah tak active , terus la lost contact sampai sekarang ! rasanya dia dah balik Malaysia dah and dah bekerja as a Dentist :) 


last saya jumpa dia bila cuti mid term saya balik Johor and before dia fly , he gave me a pair of tortoise as my birthday present ! dia datang rumah , then dia hantar kat station bus , then terus tak jumpa sampai sekarang ! 

and now saya tak tahu nak cari dia kat mana , dia pon tak tahu nak cari saya kat mana , since saya dah pindah rumah tukar no phone , ym tak active , friendster dah tak ada  and saya pon tak pernah pergi rumah dia , and semua pasal dia pon dah tak tahu 
 so satu hari nanti kalau ada rezeki boleh la jumpa Ahmad Farhan B Sidek ! 





p/s ingat nak upload gambar dengan dia masa kat National Service , tapi memandangkan muka comot and gelap sangat ketika itu , niat itu dibatalkan ! serious masa kat National Service , muka gelap serupa anak india , 

Tuesday, December 11, 2012

me

when I need something will make me happy , I just think about myself , music , books and travelling ! 

its sound selfish , but I really know that I'm a selfish person , people come and people go , its only you know how to make yourself better , no one else , its you ! that's why , when I need something will make me happy. I just think about all the above :) 


actually , my ambition when I'm primary school  is I want to leave from my usual place , I don't have any specific ambition like doctor , stewardess  , architecture or anything else! I just want to be myself , doing everything I like or love , it will be a musician , writer or a teacher same as like my dad ! 

actually I really want to migrate outside without anyone knowing it even my parents , but I really know , I can't get the bless from them ! LOL 

I think I wanna migrate at Australia or maybe Greece, oh no Italy sound cool and for sure New York will be nice too ! and unfortunately I'm still studying ! pity me :( 

I don't care about the country , as long as I can be alone by myself without anyone know or recognize me , I'm okay , sometimes Brunei or Philippine sounds awesome too , or maybe I'll work at pedalaman Sarawak or pedalaman Sabah ! wow oh wow ! :D  

oh no ! keep on dreaming Hayat Haniza Malek ! 


but from now on I still need my family and my bestfriend ! Yeah , they always beside me when my life miserable , happy , upside down and bla bla bla bla bla bla 



and tomorrow will be 12 12 12 , last beautiful number ! but I'm still love this number 2011 2011 :) 







love, 
hayathanizamalek 





Sunday, December 9, 2012

Diana Rikasari

its been a while , I don't write any entry on my blog , I have a lot of thing to tell you guys , but seriously I don't have any time or I'm so lazy , recently my activities I just tweet or instagram , LOL 


actually last friday I met my favourite fashion blogger from Indonesia , Diana Rikasari  , I really adore her , I read her blog since 2009 ! she really adorable , cute , nice and lovely ! my heart beat so fast when I'm talked to  her and asking about their up's ! 

sometimes I got my fashion sense from her , she unique and know how to mix and match all the clothes , from head to toe :) 

yes , Malaysian had a lot of fashion blogger, don't know why I'm not interested with them 
:( sorry 
for me , fashion is about how you express yourself , just be yourself , do not follow the trend or whatsoever called fashion hectic 



Me with Diana Rikasari at OBB 






p/s I had an awesome November for this year :')