Friday, December 21, 2012

Sang Pemimpi - Andrea Hirata



Ajaibnya sang waktu, masa lalu yang menyakitkan lambat laun bisa menjelma menjadi nostalgia romantik yang tak ingin dilupakan




last night sepatutnya saya kena hafal skrip mandarin , tapi boleh pula saya layan movie Sang Pemimpi dekat youtube , sebenarnya saya pernah tengok sikit cerita ni , tapi dalam 2 minit macam tu , saya terus off , and tiba tiba malam tadi  terclik and tengok sampai habis ! 

movie ni base on Novel Sang Pemimpi and sambungan dari Laskar Pelangi by Andrea Hirata ! such a good movie ! seriously , indeed , good moral story , good motivation and all the positive things ! 

jalan cerita yang best , pemandangan yang cantik walaupun hanya pulau kecil , pelakon yang hebat walaupun tak dikenali ramai , slang Indonesia yang seronok didengar , OST yang best and I give full stars for this movie and this novel 

saya susah untuk menangis kalau tengok movie , tapi kalau ada movie yang melibatkan family , persahabatan , orang tua and yang lain lain saya akan nangis ! ada satu scene ketika Ikal kecewakan ayah dia dengan keputusan yang teruk ketika peperiksaan , seriously saya nangis :'( 

sorry , I'm not a good person yang boleh nak review pasal movie and novel ni , tapi seriously saya suggestkan tengok la movie and baca la novel ni :) 

lepas je habis tengok movie ni dekat youtube, saya terus download ebook dia ! bila tengok movie nangis , baca ebook dia lagi la saya nangis , each words dalam novel tu , memang menusuk hati ! ebook dia dalam Bahasa Indonesia , bolehlah belajar perkataan baru :) 

guys , saya confirm kamu akan menyukai Arai and Ikal :) 


gambar dari Instgram saya :) 






Kalau tak ada mimpi dan harapan , orang macam kita akan mati - Arai 







p/s saya baru balik dari tengok The Hobbits ! 5/5 I give for this movie too :) 

No comments: