Wednesday, February 20, 2013

Palace of Versailles , France

this is one my favorite place when I'm travel to Paris last winter ! Versailles  is really beautiful ! I love their scenery , their architecture and the history !

actually we are not plan to go to Versailles for the first time , when he know I really love old building when we are explore Musee de lourve , so he decided bring me to Versailles ! 

thank you again :') 

refer to my header on my blog , you can see how beautiful Versailles it is ! and you can read the history on wiki , and now on , I just wanna share all the picture that we taken , and yes , its really beautiful ! I love the feeling when we explore this old castle , the feeling when I touched this old castle , the way their take care off this building , oh no ! I really fall in love with this beautiful castle  ! don't ask me why ! I'm just a typical girl who love old building so much ! 



so guys ! please enjoy our photos :) 

































and now , I wanna share my photos at Versailles ! teheee :p 








oh no ! I miss Paris , if I can go back to Paris , the first place I wanna go is Versailles ! no more Eiffel Tower, teheee :D 

yes I do love old building and good scenery ! 



love 
hayathanizamalek
















Tuesday, February 19, 2013

5 years

Happy Birthday to you  !

oh no ! 5 years already ! I can't imagine it ! seriously ? 5 years already ?

I'm starting blogging on 19th Febuary 2009

my blog like my e-diary , I share everything on this blog , my passion ,my family , my friends ,  my favourite music , movie , my activity , my travelling  my lovestory and everything :)

and I'll said I gain some experience from this blog , I knew a lot of people from this blog too ! I grow up with this blog , I share all my memories on this blog , when I read back all the entry , sometimes I wanna laugh , sometimes I wanna cry :D


thank you family , friends and all of you who read THE BOOKS OF HAYAT HANIZA MALEK  !



I really appreciate it :)







love 
hayathanizamalek 





Monday, February 18, 2013

blog review by "DA"







ada orang share link ni , and oleh kerana cuti cuti ni , saje je join :) 

nak tahu juga , cik Dhofwatul' Aisy review apa pasal kita , and guys , kalau nak join pon boleh gak , click link ni kat atas tu :) 




Sunday, February 17, 2013

Dip n Dip Bangsar

Syasya bestfriend Wanee , Wanee bestfriend saya ! so tak ada masalah untuk saya dengan keluar dengan mereka berdua :)

by the way , last saturday , Syasya turun KL , seharian kamu keluar pusing pusing KL , sebab Syasya turun KL ! hihih , seharian okay ! plus Syasya teringin sangat nak makan dekat Dip and Dip ! 

so mula mula , kitaorang pergi Mid Valley dulu untuk lunch and tunggu kawan Syasya sampai , lunch dekat Paparich The Garden , saya just makan chicken porridge je itupon untuk alas perut :p 

then bila dah habis makan , saya , Wanee , Syasya and Mi ( kawan Syasya ) pon jalan jalan dekat Mid Valley ! oh  no ! terlalu banyak sale okay ! Mango , Zara , Topshops , Topman , Forever 21 and semua semua la ! saya sempat singgah H.E by Mango , banyak juga yang nice untuk lelaki , teringat Syahmi pernah minta saya satu winter jacket dari H.E by Mango :p 
by the way stressnya tengok sale sale ni !  , oleh kerana saya tak mahu shopping and memang boleh dielakkan , sebab saya nak ada mission lain dengan duit duit saya,  teheeee :D

lepas keluar dari Mid Valley , baru la kitaorang pergi Bangsar untuk makan dekat Dip n Dip ! itu kan main point sebenarnya keluar hari ni 


Dip n Dip 

Jalan Telawi 3 , Bangsar Kuala Lumpur 


terliur kan ? Waffle and fruits yang disaluti oleh chocolate Belgium 


yang ini serious sedaaap ! 


and ini pon sedaaaap ! 




Brownies and ice cream yang saya pilih memang sedap ! 


interior yang simple and nice :) 



menu :) 



Syasya , Wanee and me 


chocolate kat sini semua sedaap , okay bukan kerana saya penggemar chocolate ! tapi ini serious sedap okay ! no doubt chocolate from Belgium kan ? hihihihi ! milk chocolate ,white chocolate and dark chocolate yang tidak terlalu manis , nice la untuk orang lain bukan pengemar chocolate juga ! hehehhe 

guys , you should try it ! tak rugi kot ! serious tak rugi tauuuu :) hehehehe


by the way , saya sempat singgah House of Doll , butik Fazura , butik Mimpi Kita , butik Dian Pelangi , butik Block F and macam macam butik lagi , hihihihi ! 

and now area Jalan Telawi ni boleh jadi one of place yang best untuk lepak and cuci mata ! hihihi , plus banyak juga kedai kedai yang best , ada Chawan , ada Flavours , ada kedai Nasi daun pisang :) 


and lepas puas jalan jalan kat Bangsar , kitaorang merayap area Bukit Bintang pula and lepak kedai arab :) 


had a great day with my Wanee , Syasya , Mi and Su :) 





love 
hayathanizamalek 






Friday, February 15, 2013

#resultexam 4




unexpected but still alhamdulillah ! 


  a little bit of disspointed with this semester and I knew its my mistake :(


keep trying next semester and I really hope everything will be okay :')





love
hayathanizamalek




Wednesday, February 13, 2013

Paddington Pancake

last monday , saya saja jalan jalan kat the curve lepas attend wedding crush masa diploma kat UiTM Arau ! seharian berjalan hihi ,Batu Pahat - Shah Alam - Melaka - The Curve

oleh kerana dah kenyang makan nasi minyak , so saya cari la kedai yang boleh lepak lepak untuk makan benda benda yang ringan je , for sure la tak nak makan kat ikea sebab mesti ramai orang ! ikea on public holiday ? mesti ramai orang !

so jalan jalan dekat area atas , terjumpa la satu kedai ni , paddington pancake ! nampak macam best ! so saya pon try la ! bukan nampak macam best je tapi memang best ! serious !

saya makan yang ringan ringan je , saya ambik dessert je ! basically semua menu kat restaurant ni base on pancake :)





terliur tak tengok dessert dia ! serious sedaaaap ! untuk penggemar ice cream ! saya akan cari dessert yang ada ice cream :)


by the way interior restaurant ni memang cantik and nice pon , sebenarnya saya nak camwhore , tapi malu la pula ! LOL next time la kalau nak camwhore , kalau ada kawan kawan lain , oleh kerana pergi dengan orang yang tak suka camwhore :( tapi saya sempat camwhore sikit dengan baby debab yang comel !






me with  Aaryan Miqhael :) 



guys , you should try this restaurant ! serious sedaaap okay ! tiba tiba saya rasa blog ni dah macam blog promote kedai makan dah :D LOL


and as usual mestilah ada muka sendiri besar besar kan ? >.< 



Wednesday, February 6, 2013

me and books

yes ! saya seorang budak perempuan yang typical , suka baca buku ! :p 
dari zaman kanak kanak sehingga sekarang , yes saya memang suka membaca , tak tahu la ikut perangai siapa , tapi kemungkinan besar ikut perangai family saya la :D 

abah suka baca , basically dia akan baca newspaper and buku buku politik and kakak kakak pon suka baca juga sebab dia subscribe 4 jenis newspaper hari hari tapi yang saya tahu abang tak suka membaca :p

dulu zaman sekolah , saya akan beli 4 buah majalah tiap tiap bulan , galaxie , lime , gempak and utopia ! now dah tak beli dah :p sekarang saya suka beli buku dah , sebab magazine ni kita akan baca bila bulan tersebut je , bila dah lama lama , dah tak seronok nak ulang baca balik :) 

sebenarnya saya ada la collection buku buku yang saya suka , ada separuh dekat rumah Johor and separuh dekat rumah sewa and ada juga separuh dekat rumah Alam Megah , kalau kumpul kumpul mesti banyak kan ? so now tak sabar pula nak ada rumah sendiri , nak ada bookshell sendiri ! nak letak semua buku buku yang saya ada :D 


ni cuma sebahagian buku buku yang saya ada kat rumah sewa :) 


and ni my favourite collection ! Harry Potter ! 


saya sungguh seronok kalau dapat lepak dekat kedai buku lama lama ! itu memang tempat kesukaan ! serious ! saya selalu lepak dengan Ain , Aida , Wanee , Ikhwan , Fadzli , Zaid , Aliff Ferdauz   and pernah lepak sekali dengan Syahmi masa dia balik Malaysia last September ! lepak cari magazine yang dia mahukan and buku yang saya mahukan ! 

and everytime travel pon saya mesti pergi kedai buku ! even tak beli apa apa pon , tapi mesti singgah , sebab saya nak rasa and bau macam mana keadaan dia :) 

actually saya ada satu habit yang suka ambik gambar dengan buku ! LOL and saya nak share beberapa gambar saya dengan buku ! hihihihih 



ni masa kat Popular BP Mall , saya teringin nak ada buku ni ! tapi buku ni agak mahal la , bila dah ada duit buku ni dah tak ada dah :( 


and ni antara buku puisi yang saya suka dari Suffian Abbas 


ni masa kat library , ada antara buku buku best juga , saya selalu je baca kat sini , malas pinjam :p 


ni masa kat Hard Rock Cafe Penang ! saya baca Sophie Kinsella sementara tunggu turn nak check in :) 


ni masa kat Big Bad Wolf 2011 ! saya borong banyak buku masa ni ! rabak poket okay :) 


ni comic kegemaran saya ! Under 18 dari Zint ! 


sebenarnya saya suka juga hadiakan kawan kawan buku as a birthday present or apa apa pon , before Syahmi fly balik saya ada bagi dia buku tapi saya pass kat adik dia je , and bila saya jumpa the last symbol , saya beli and post dekat dia :) 







p/s kalau nak hadiahkan saya something , awak boleh la hadiakan saya buku ! ye serious saya appreciate sangat sangat kalau awak hadiahkan saya buku :) 





Monday, February 4, 2013

Fashion

I'm not too addicted on fashion , but I really love fashion and thank god I'm not a type who easily fall in love with the trend , for me I always wear a simple dress, blouse or shirt :)

sometimes bila terlalu ikut trend , kita akan jadi fashion victim , ada sesetengah trend tu memang tak sesuai dengan kita , and now terlalu banyak trend , ada yang vintage la and macam macam la

tapi saya seorang yang tak akan ikut trend sangat , now fashion peplum , tapi saya tak pernah beniat nak ada pon baju peplum , untuk apa kita beli kalau memang rasa tak sesuai , tapi untuk sama dengan orang lain or untuk ikut trend ?

and kalau macam saya pula , saya tak berapa suka untuk pakai sama dengan orang lain atau dengan kata lain , saya kalau boleh tak nak baju saya tu ada orang lain pakai , tapi nak buat macam mana , saya bukannya anak orang kaya , gila apa :D

so dengan cara saya , saya tak akan pakai sangat apa yang tengah menjadi trend :D hihihih but I have my own idol on fashion , such as Diana Rikasari ,Mary Kate and Ashley Kate , Liyana Jasmay . Bono Stellar , Ana Abu and Yuna ! I really adore all their clothes from top to toe !

and I always got inspire on lookbook.nu and #ootd on instagram , street fashion more comfortable on me :)

tapi, saya tak berapa suka dengan Hijabster ! oh, bukan kerana I'm not wearing a hijab , but Hijabster more too fashion and sometimes it looks like terrible , sorry okay :( I just give an opinion , less is much better than wearing a heavy make up and heavy clothes

saya tak mahu mempertikaikan yang lain lain tapi just wear a simple dress and simple hijab , awak akan nampak lagi menarik , trust me :)




love,
hayathanizamalek


poplook dress and unbranded scarft bought at Singapore