Wednesday, May 29, 2013

Rectoverso


saya suka sangat filem ni  , one of the awesome Indonesia movie ! and yes to tell the truth I'm crying watch this movie same as Sang Pemimpi , Laskar Pelangi , Garuda didadaku , Tendangan dari langit , Negeri 5 Menara , Perahu Kertas  and others ! Indonesia have so many great movie same as their great books ! 

In this movie they have 5 mini story , Firasat , Malaikat juga tahu , Cicak di dinding , Curhat buat sahabat dan Hanya Isyarat ! 

5 story dalam satu movie sama macam cerita love , cinta , love actually , valentine day , and macam macam lagi la , for me saya suka cerita yang tak typical , its just not a love story yang tak ada maksud , yang just sepasang kekasih , one day akan happily ever after selepas banyak halangan menimpa , oh no ! realitnya tak macam tu pon :) 

and for this movie , pengorbanan seorang emak yang menjaga anaknya yang dah tua yang menghadapi sindrom down and dia jatuh cinta dengan girlfriend adik dia sungguh buat saya sedih ! and yes saya sedih bila seorang mak sanggup buat apa sahaja untuk membahagiakan anak anaknya :'( 

saya suka semua dialog dialog dalam movie ni , setiap dialog mempunyai maksud yang tersendiri 

by the way OST dalam movie ni best , no doubt about Glen Fredly and Raisa ! ye saya memang meminati mereka berdua , both of them have such a great voice ! 


"dunia tidak lagi sama
hidup ini menjadi asing 
aku sedih untuk sesuatu yang tak kutahu 
aku galau untuk sesuatu yang tak ada 
dan jari ini ingin menjadi sesuatu 
yang bisa menjadi sebab, tapi tak kutemukan apa apa
pada masa yang sama , sel seluruh tubuhku berkata yang lain 
mereka tahu sesuatu yang tak dapat digapai pikiran
apa rasanya , jika tubuhmu sendiri menyimpan rahasia darimu "








tapi...bunda bukan malaikat yang bisa baca pikiran orang 
bunda tidak bisa bilang siapa yang lebih sayang sama saya 
tidak akan ada yang pernah tahu  

lea - malaikat juga tahu 

2 comments:

turiscantik.com said...

saya juga cinta banget sama film rectoverso, then i do also love Dewi Lestari who wrote the novel ;)

h.a.n said...

thank you ! I wanna read a book , do you know how to buy it ?