Sunday, October 20, 2013

I tweet this, you understand that


Twitter twitter
di sini saya bosan dan ingin mengetengahkan beberapa pendapat tentang twitter. just cause I keep on seeing SO many drama I see on twitter
A tweets about B, C D F G H I J yang terasa
how?
answer this
what do you use twitter for?
if you were to ask me, personally, twitter is about updating what Im doing and saying a little piece of whats in my mind, share information. to me, it is also to know the latest news about what is going about the world and the whereabouts of my friends. now, dont you ever had a situation where you read your friends tweet and you go call up the friend
"hey! you kat sini jugak ke? jom meet up!"
that is what I use twitter for
and also to membaca gelagat orang memalukan diri sendiri di twitter. heh

I once read a tweet:
"tweet is just a tweet" 
"its just twitter. takkan nak terasa pulak"
thats true
but if a person starts making fun of others religion, or start insulting a friends mother for example, then is it JUST a tweet?
I have no idea why am I writing this post up but just want to say, think before you tweet something, its just like in real life, you think before you let words slide from your mouth.
and before this Syahmi pon pernah beritahu " anggap tweet tu macam kata kata daripada mulut, truthfully it is what your mind" 
before tweeting something think about the people that might be offended/hurt from your tweet, yes I know we can't please everybody but that does not give you a right to bash people up in twitter. at times I do wish I nak maki hamun dekat twitter but think about it, its not very classy
afterall its just twitter, bukan?
I  am no where saying I am perfect in twitter or anything, if any of my tweet offended anybody, or even this post, I am sorry. personally I think I have tweeted something that is unappropriate too, but we all make mistakes kan?
renung renungkan lah eh

spread love and positivity :)

love, 
hayathanizamalek 

War of The Button

sekarang ni saya tengah mid term break! and seriously saya memang habiskan mid term break ni dengan family,makan makaaaaaaaaaan yang sedap, tengok cartoon and tengok movie! senang cerita saya layaaan astro sepanjang hari , no more thesis, no more homework and whatsover called books!

now saya nak review pasal movie War of The Button, France Movie ! an awesome movie, old and classic movie about the kids, Nazi, family and Jew!

the first question when I watched this movie is " Why they hate Jew so much ? "


I'm not good in give a review , but I'll recommend it ! this is an awesome movie I ever watched ! I really love the relationship between the kids! the way they helped each other, the way they tried to escape from their enemies and the way they love their parents ! seriously I do love all the character on this movie! and as usual this kids look so adorable with their old outfit! hihihihih

and as you know, I'm so into with the old and classic movie, outfit, cars and building! don't asking me why








and guys, you should watch this movie! I give full mark for every single thing in this movie :) 


Friday, October 11, 2013

Kota Kinabalu Sabah

last month saya pergi Kota Kinabalu Sabah dengan family , weekend getaway with family ! short trip dari hari jumaat sampai ahad , saya and Boy dari LCCT and the rest dari Senai , tapi flight saya dengan Boy lain lain waktu , dia sejam awal and saya kemudian , dah terbiasa dah naik flight seorang diri :p





and macam biasalaaah , sebelum kemana mana mesti camwhore dulu ! 

saya sampai around pukul 3.30 petang dengan Boy and 30 minutes later baru family ambik kat airport , oleh kerana terlalu lapar , the first thing yang kitaorang makan adalah KFC , okay itu bosaaan , kat semenanjung pon ada KFC :(

first pit stop bila touchdown Kota Kinabalu , saya pergi Pantai Tanjung Aru ! everyone know , I really do love beach so much , when my family busy with chatting and plan for our trip tomorrow , saya busy main dengan pantai seorang diri ! Ya Allah , cantiknyaaaa ciptaan Allah ! and seriously saya tenang okay dekat sini , I mean boleh la lupaaakan seketika kerja yang berlambak kat UiTM tu :p



Pantai Tanjung Aru 

and then malamnyaaa , kitaorang just lepak kat bilik and pergi night market area hotel yang kitaorang duduk , night market kat situ okay la , have a lot of things , mostly jual pearl la and cologen ! tapi saya lagi prefer night market kat Feringgi Penang ! lupa nak beritahu , yang dekat Sabah ni , waktu solat masuk awal ,Subuh awal and semuanya awal la , pukul 7 pagi dah macam pukul 9 ! saya bangun pukul 4.30 pagi tauuu ! dah la tidur pukul 1.30 pagi ! 

so esok paginyaaa , kitaorang pergi Mount Kinabalu , rumah terbalik , Jambatan Tamparuli ! serious sejuk okay dekat Mount Kinabalu ! semua orang mengigil and serious saya salute dengan orang yang boleh daki Gunung Kinabalu ! saya bukanlah seorang yang extreme and saya sendiri tahu kemampuan saya , yang for sure tak larat nak hiking ni :p 






we at Mount Kinabalu 








ni dekat Jambatan Tamparuli , one of the main attraction kat Sabah juga ! kalau tak ada bridge ni ,tak tahu la orang kampung ni nak keluar dari kampung macam mana ! and berdekatan dengan jambatan ni , ada small market yang jual buah buahan , family saya cari buah avacado , tapi tak ada :(










and ni dekat rumah terbalik , okay tak best langsung , rugi RM10 :( 










okay ni trip island hoping ! banyak gambar snorkelling yang ada dekat Angah , tak dapat lagi , buhuuuu :( the best part adalah mandi laut , saya tak berganjak mandi laut and snorkelling sampai la bot untuk pulang dekat Pulau Manukan ni ! 


esoknya , pagi pagi pergi breakfast and pergi Philippine Market untuk beli la something untuk bawa balik , and kalau pergi Sabah , pergi la makan seafood yang serious muraaah ! tak ada gambar food sebab bila lapar sangat , nak ambik gambar pon lupa ! tak apa gambar makanan sama je dengan makanan orang lain :p 







tinggi tinggi Gunung Kinabalu , tinggi lagi sayang saya sama kamuuuuuuuu 

chapter 111013

so long be hiatus in my blog, and actually I'm super busy with class, activity and for sure with my thesis! and currently I'm a final year student :) 

banyak benda nak share sepanjang saya busy ni , 2 minggu lepas pergi Kota Kinabalu dengan family , and banyak cafe yang saya dah try lately ni, cuma tak sempat nak update ! buhuuuu :( mostly my activity saya akan share dekat instagram and twitter , now FB just untuk class and family , most of family using facebook and WhatsApp untuk berhubung antara satu sama lain ! 

sebenarnya , sometimes bila saya busy siapkan thesis sampai tak tidur malam seminggu and bila repair correction , and tak tidur malam lagi , sometimes saya mesti rasa depressed :(  I mean , I love what I'm doing now , and for sure it really mean it to me! but when I think about the future, tak tahu la , my dream tak selari dengan apa yang saya buat ! hihihihi 

last night , saya berborak dengan Kero and Syahmi about apa yang saya rasa , I mean saya tak sepatutnya la comparekan diri saya dengan orang lain , everyone have their own happiness and sadness , Syahmi pon cakap macam ni " masing masing ada rezeki masing , kalau you kerja luar negara lagi banyak peluang yang you ada , tak semestinya belajar tinggi dapat kerja bagus " . I do have my own dream , cuma bila saya tak grab peluang tu dulu , saya kecewa , nak menyesal pon dah tak boleh , bukan boleh turning back pon :)  

before this saya ada beritahu yang I got an offer from Australian agency untuk kerja kat sana for a year , and sepatutnya saya attend talk tu last month , tapi date tu clash dengan my trip to KK, since my family tak tahu saya apply untuk kerja kat sana , tak mungkin la saya dapat attend talk tu kan , tapi syukur Alhamdulillah bila saya call the agency , ada lagi talk tu next month and for sure this time saya akan attend and hopefully tak ada halangan lagi la :) 







slowly changing